Hvilken julemat skal du spise?

Hvilken julemat skal du spise?

En sikker julemattradisjon i Norge er at det ikke skal spares på - det skal være nok mat til alle (jo fetere, jo bedre), nok drikke og massevis av søtsaker og desserter. Valget av julemat varierer likevel noe.

Ribbe har vært en storfavoritt i mange, mange år og det er estimert at nesten halvparten av alle nordmenn skal spise ribbe på julaften. Svin har vært en del av den norske kulturen i flere århundre, og før i tiden var ribbe noe av det mest luksuriøse man kunne spise.

Den eldste oppskriften på ribbe stammer tilbake til så tidlig som 1700-tallet, og var faktisk mer komplisert enn hvordan man vanligvis gjør det idag. Det har altså aldri vært en enkel sak og tilberede svineribbe.

Det finnes tre ulike typer ribbe: tynnribbe, midtribbe og familieribbe. Famileribba er et relativt nytt begrep, men er faktisk den som selger mest ettersom at den er enklest å tilberede.

På en sikker andreplass finner vi pinnekjøtt som er det nordmenn spiser mest på julaften etter ribba. Statistikk viser at så mange som 35% av norges befolkning vil spise pinnekjøtt på julaften i år, noe som er en økning fra tidligere år.

Pinnekjøttet har sin opprinnelse fra Vestlandet, i områder med stort sauehold. I gamle dager var det ofte dårlig tilgang på annet fôr på høsten, og det ble derfor naturlig å slakte sauene. Kjøttet ble så tørket og saltet for å konservere kjøttet.

Pinnekjøttets populæritet har siden den gang vokst enormt, og spises av så mange som en tredjedel på julaften.

Hva foretrekker du - ribbe eller pinnekjøtt?

Tilbake til bloggen