5 essensielle verktøy til hjemmebaren!

5 essensielle verktøy til hjemmebaren!

1. Shaker

En shaker er en type barutstyr som brukes til å mikse drikkevarer, både med og uten alkohol, ved å riste, og er et must til hjemmebaren! Man bruker ofte isbiter når man bruker shakeren, noe som gir en raskere avkjøling av drinken før servering, i tillegg til at den er nødvendig for å fortynne drinken din.

Historie
Vi kjenner i dag til de anerkjente Boston, Parisian og Cobbler-shakerne, men lenge før dette hadde cocktailshakeren blitt oppfunnet i Sør-Amerika. Og så langt tilbake som 1520 e.kr skrev oppdageren Hernando Cortez på vei tilbake til Spania om skummende drinker av kakao i en “gyllen sylinderformet beholder”.

Sjekk ut våre Shakere - klikk her!

2.Strainer

En strainer, også kjent som cocktailsil, er en type barutstyr som blir brukt til å fjerne is fra en blandet drink før den helles i glasset. Straineren kan enten plasseres over glasset eller i shakeren hvor drinken ble tilberedt. Det er to forskjellige typer strainere:

- Julep-straineren, som er formet som en bolle, og som passer inn i en shaker.

- Hawthorne-straineren har et håndtak samt en eller flere stabiliserende spiker, og en metallfjær festet rundt kanten, for å passe inn i et glass.Historie Den første straineren som kom til var Julep-straineren, som dukket opp på midten av 1800-tallet. Verktøyet ble utviklet fra skjeer som ble brukt til å strø sukker, eller til å fjerne fett fra supper. Det var derimot ikke før på slutten av 1800-tallet at den ble kjent og tatt i bruk. Selvom Julep-straineren er den eldste, er den i dag mindre populær enn nyere strainere.

Historie
Da Julep-straineren begynte å øke i populæritet, ble Hawthorne-straineren oppfunnet. Denne straineren er oppkalt etter baren “The Hawthorne”. Helt fram til slutten av 1900-tallet var den derimot bare kjent som en cocktailstrainer. I motsetning til mange andre type barutstyr, som f.eks. Shakere og vinåpnere, har ikke straineren endret seg mye siden den opprinnelig ble oppfunnet.

Sjekk ut våre Strainere - klikk her!

3. Jigger

En jigger er en målekopp for cocktails, ofte i størrelsen 25/50 ml. Verktøyet er altså nyttig for å måle opp hvor mye du trenger av ingredienser før du heller det over i en shaker. Jiggerne har vanligvis en fyllingslinje på innsiden eller utsiden, med ofte brukte cocktailmål, slik at det er enkelt å bruke den.

Historie
Jiggeren fikk navnet sitt fra Royal British Navy, og ble oppkalt etter den minste masten på skipet, kalt jiggermast. En “jigger” ble også brukt til å referere til sjømennenes daglig rom og metallkoppen den ble servert i. Det var derimot oppfinneren fra Chicago, med navnet Cornelius Dungan, som oppfant timeglassdesignet til jiggeren i 1893.

Sjekk ut våre Jiggere - klikk her!

4. Barspoon

Et annet nyttig verktøy for en ambisiøs hjemmebartendere er barskje eller barspoon. Den er hverken dyr eller komplisert, og er definitivt en viktig del av en bar. En barskje er en spesialskje brukt når man lager cocktails, og er designet for å forenkle blandingsprosessen. Dette kan være f.eks. når en cocktail krever omrøring i stedet for å riste med en shaker. Barskjeen brukes også til å måle opp ingredienser ettersom at den tilsvarer mer eller mindre en teskje. Ønsker du å lage kunstneriske drinker, vil en barskje være nyttig for lagdeling.

Historie
Det var på slutten av 1200-tallet i Tyskland at den første versjonen av en barskje dukket opp. Denne er nå kjent som en sucket-skje, og er spesiell fordi den har en gaffel på ene enden og skje på den andre. Rundt 1700-tallet kom Mazagran-skjeen til, og i motsetning til sucket-skjeen har den en liten muddler på motsatt hjørne av skjeen. Den ble originalt brukt av franske apoteker til å knuse medisiner. Skjeen er fortsatt en av de mest populære den dag i dag, selv om det originale navnet er glemt av alle bortsett fra de mest ivrige alkoholhistorikere!

Sjekk ut våre Barskjeer - klikk her!
 

5. Muddler


For ikke å glemme, en muddler er noe man trenger til enhver hjemmebar, og brukes til å mose ingredienser til drinken. Dette kan være til både alkoholholdige drinker og drinker uten alkohol. Ved å bruke en muddler vil smaken og aromaene frigjøres slik at de binder seg til alkoholen.

Historie
Verktøyet kalt “toddy stick” var et multifunksjonsverktøy som originalt ble funnet bak en bar på 1800-taller, og har i dag utviklet til den moderne muddleren vi bruker i dag. Dette verktøyet ble utviklet for å kunne inkludere frukt og urter i cocktailene, og er også i dag et av de mest viktige verktøyene for en bartender.Barkongen produkt“Muddler - Tre”: Standard muddler i tre, med godt grep for knusing av bær, blader og andre ingredienser.

Sjekk ut våre Muddlere - klikk her!

Tilbake til bloggen